Digital Watermarking

Digital Watermarking is een techniek om onzichtbare watermerken (markeringen) aan te brengen in digitaal materiaal. In principe kan de techniek toegepast worden in geluids-, beeld-, en videofragmenten. Van huis uit houdt ons bedrijf zich bezig met beeldmateriaal (satelliet- en luchtfoto's). Het aanbrengen van eigendomskenmerken in beelden was dan ook een logische stap.

Het probleem

Wij verstrekken luchtfoto's aan klanten zoals ingenieursbureaus en overheidsinstellingen. Deze luchtfoto's mogen niet op het internet gepubliceerd worden. Een digitaal watermerk verspreid over de hele afbeelding kan dit misbruik onthullen, zelfs wanneer er maar een klein gedeelte van de afbeelding wordt gebruikt. Misbruik kan zelfs gedetecteerd worden wanneer er slechts een klein gedeelte van de afbeelding toegankelijk is.

Hoe kwam het idee tot stand?

Een klant kwam met de vraag of het mogelijk was om digitale afbeeldingen onzichtbaar te beveiligen. Met behulp van een IPC subsidie bekeken we de verschillende mogelijkheden. "De subsidie stelde ons in staat om een specialist in te huren".

De uitdagingen en de oplossing

Er bestaan algoritmen om een watermerk aan een afbeelding of video toe te voegen. Er is momenteel echter geen standaard op dit gebied. De methoden zijn ook complex en vaak het resultaat van een universitaire spin-offs (niet altijd een garantie dat de software oplossing betrouwbaar is). De robuustheid van de techniek is ook een uitdaging: Digitale markeringen verdwijnen vaak nadat de afbeelding gewijzigd wordt. De verwerking moet snel gaan: "Als het toevoegen of lezen van het watermerk meer dan een paar seconden duurt dan is de technologie over het algemeen niet acceptabel". We hebben uiteindelijk een degelijk stuk software kunnen maken waarbij een goed comprimis is gevonden ondanks de vaak tegenstrijdige eisen ten aanzien van de software.

Uiteindelijke doel

Ons bedrijf heeft de digital watermarking applicatie voornamelijk ontwikkeld voor intern gebruik zodat klanten er gebruik van kunnen maken. Er zijn echter ook goede mogelijkheden om de technologie in andere sectoren te gebruiken, zoals stock fotobureaus.

Interesse in Digital Watermarking? Neem contact op met ons op.